perjantai 5. heinäkuuta 2013

"Pyykkipäivä"

Heinäkuun alku on ollut varsinaista touhuaikaa. Juhannuksen rippijuhlinnassa katkesi pihan omenapuun oksa ja viikon lehtien liottelun jälkeen keitin lehdistä väriliemen ja värjäsin lankoja.
700 grammasta lehtiä tuli hämmästyttävän paljon värejä: ensin omenanvihreää, 1. jälkivärjäyksessä vihreän keltaista, 2. jälkivärjäyksessä kirkkaan keltaista ja viimeisessä hätäisessä 3. jälkivärjäyksessä vielä pehmeän vaalean keltaista. Joka kerta laitoin värjäytymään 100g alunalla (10%) esipuretettua lankaa eli 700g omenapuun lehtiä värjäsi 400g luonnonvalkoista Pirtin Kehräämön karstalankaa. Uskomatonta ainesta! Netistä en juuri löytänyt tietoa omenapuun lehdillä värjäyksestä, joten värinkestosta ei ole vielä tietoa ennen kuin sen testaa. Tässä kuvassa mukana näkyy taaenpana myös vihreillä kasveilla (nokkonen, koiranputki ja raparperi) saatuja haaleita värjäyksiä. Aina ei värjäykset ole niin kovin upeita.
Lisäksi tein käsintehtyä saippuaa: suolasaippuaa, kamomillasaippuaa ja oliivisaippuaa. Nyt saippuat ovat kypsymässä pahvilaatikossa ja tuskin maltan odottaa niiden käyttöön ottoa.
Talvella tein suolasaippuaa Pirjo-Riitan ohjeella ja sain aikaiseksi aivan ihanaa suolasaippuaa, jota käytin myös kasvojen pesuun. Minulle se ainakin sopi. Tästä innostuneena lainasin Saara Kuhan kirjan "käsintehtyä Saippuaa" ja kokeilin muitakin saippuoita.
Kaiken touhuamisen lopuksi piti tietenkin siivota omat jäljet. Tällä kertaa sain touhuta yksinäni. Karvaiset kissakansalaiset ovat metsästys- ja lomamatkoillaan jossakin ympäröivässä maailmassa. Kotiutunevat sieltä aikanaan.

8 kommenttia:

  1. Mitä ihanuuksia täältä löytyikään, nams:)

    VastaaPoista
  2. Saippuat näyttävät ihan melkein syötävän hinoilta ja langat ovat myös kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suolasaippuan otin jo käyttöön ja hyvää saippuaa on edelleenkin.

      Poista
  3. Sulla on paljon kivemman näköiset pyykit kuin mulla.

    VastaaPoista
  4. Hitsin pimpulat miten komeita lankoja.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!